Social Media vs. Real Life- Iluzii & Photoshop Fails

Social Media vs. Real Life: Iluzii, Lack of Confidence & Photoshop Fails

Social Media vs. Real Life

Poate Social Media să înlocuiască realitatea? Și dacă da, cu ce costuri?

Știm sau ar trebui să știm că real life nu este nici pe departe ceea ce vedem în Social Media. Suntem șocați la vederea pozelor de tip celebrități în realitate vs. celebrități în media. Și trebuie să recunoaștem, însuși profilul nostru de Social Media nu este ceea ce suntem noi în real life. Viața nu e numai despre vacanțe, reușite, haine frumoase și abdomene plate.  

Social Media vs. Real Life- sursa Medium.com
Medium.com

Social Media vs. Psihicul Uman

Identitatea din Social Media este o proiecție ideală a sinelui. Ea face parte din identitatea noastră socială și nu este nimic rău, atâta timp cât înțelegem că Social Media nu e Real Life. Chiar deloc.

Cu siguranță ți s-a întâmplat măcar o dată ca, în timp ce scrollezi, să apară sentimentul acela de frustrare și nemulțumire de sine. Atunci când simți prea des asta, în mod sigur creierul tău încetează să mai distingă Social Media de realitate.

Să ne îngrijorăm?

Statisticile cercetării făcute de King University trag un semnal de alarmă în legătură cu timpul petrecut în mediul virtual și efectele lui negative. La început, comunicarea prin rețelele sociale a fost gândită pentru a susține comunicarea în realitate. În prezent, ele depășesc limita și încep să ocupe teritoriul comunicării în real life:

  • 87,73% dintre femei se compară cu imaginile pe care le văd pe platforme Social Media;
  • peste 50% dintre femei tind să se vadă într-o lumină nefavorabilă în urma comparației;
  • 45% dintre adolescenții din SUA își petrec timpul liber stând pe telefon;
  • 90% dintre bebeluși sunt prezenți în Social Media încă înainte de a împlini 2 ani. 
Social Media vs. Real Life- sursa Healthlife
Healthline.com

Cei de la King University au făcut un infografic foarte friendly, unde poți găsi toate aceste informații și mai multe detalii.  https://www.socialmediatoday.com/news/who-are-you-irl-social-media-vs-reality-infographic/582921/

Ce este Social Media și de ce se rupe atât de mult de Real Life?

Social Media este o lume a imortalizării. Aici văzul este simțul primar, iar „a fi” se transformă în „a avea”. Pozele și filmulețele devin momentele vieții noastre virtuale, iar realitatea se distorsionează. Importanța esteticului și a ireproșabilului este atât de mare, încât am ajuns să folosim cuvântul „instagramabil” pentru ceva care arată frumos.

Predispunerea Social Media spre aparență este extensia aparențelor sociale din realitate. Diferența este că, în mediul virtual, aparențele sunt și mai înșelătoare decât în realitate, pentru că sunt trucate. Astfel, pe platformele Social Media, aparențelor sociale li se adaugă cele mecanice. Fund mărit, talie subțiată, vergeturi șterse, lucruri pe care în real life le obții doar dacă faci operații estetice sau ani întregi de sport. 

Social Media vs. Real Life- sursa Pinterest
Pinterest.com

Dacă societatea zilelor noastre ar avea un nume, acela ar fi „Societatea Spectacolului”. Guy Debord este cel care o numește astfel în 1992, deși „spectacolul” nici nu începuse bine. O societate a intangibilului și a reprezentărilor.

O parte din ideile lui Guy le găsești aici. http://idea.ro/revista/ro/article/XOggEBIAACEAfH4P/societatea-spectacolului-fragmente

Photoshop Fails

Foarte multe celebrități își construiesc imperii Social Media pe baza mirajelor. Nu e greu să ne dăm seama de asta. Și totuși, cu toții ne minunăm atunci când realitatea iese de sub miraj. Când vezi poze cu celebrități în realitate și nu îți vine să crezi că așa arată ele în spatele machiajului sau când influencerii pun poze atât de editate încât le apare un deget în plus la picior. 

Deși nu sunt situații ideale pentru vedete, photoshop failurile și aparițiile necontrolate în media sunt esențiale. Ele reprezintă modalități sigure prin care lentilele mirajului se sparg și reușim să vedem o rază de realitate. 

Social Media vs. Real Life- sursa The Guardian
The Guardian.com
  1. Keeping up with Photoshop Fails

Nu există celebrități mai comentate decât familia Kardashian în ceea ce privește editarea pozelor. Fetele astea fac senzație pe Instagram cu imaginile și corpurile lor perfecte. Însă, în realitate, forme fără imprefecțiuni, colăcei, vergeturi nu există. Atunci când vrei să le ascunzi și editezi excesiv pozele, lași urme și dai în penibil. Cam așa s-a întâmplat cu noul deget de la picior al lui Kim. Dacă privești atent piciorul ei, vei vedea că are 6 degete, fără să se fi născut mutantă.

  1. Booty Cyrus

Cu toții am văzut-o pe Miley și știm cum arată în real life: siluetă silm, fără cine știe ce forme. Pe cine crede că păcălește?

Social Media vs. Real Life- sursa Pinterest
Pinterest
  1. Kyle Jenner

În martie 2019, Forbes a declarat-o pe Kyle drept cea mai tânără milionară self-made din lume. Știe cum să vândă, cum să își facă apariția și cum să se machieze. Prea bine chiar. Atunci când vezi puținele imagini cu ea în realitate și înainte de operațiile estetice, diferența e frapantă.

Ceea ce face Kyle este să vândă produse cosmetice, pretinzându-le fetelor că frumusețea ei se datorează acelor cosmetice și nu operațiilor ei estetice. Good joke!

Social Media vs. Real Life- sursa BuzzFeed
BuzzFeed
  1.  Biber Better

Și Justin Biber dă în penibil în poza pentru Calvin Klein.

Social Media vs. Reality- sursa Bored Panda
Bored Panda
  1. GRANDE

O poză cu Ariana frumoasă și gingașă ca întotdeauna. Păcat că a devenit mutantă și mâna ei a crescut peste noapte.

Social Mediia vs. Real Life- Sursa Seventeen Magazine
Seventeen Magazine

Amintește-ți de ei data viitoare când te frustrezi!