SEO (Search Engine Optimization) reprezintă procesul prin care motoarele de căutare înțeleg mai bine conținutul site-ului tău, asigurându-i astfel vizibilitatea în rezultatele de căutare, fără a plăti anunțuri. Prin urmare, SEO ajută la atragerea traficului (potențiali clienți) pe site-ul tău. În plus, dacă apelezi la SEO, pe lângă creșterea vizitelor pe site, vei avea parte și de alte beneficii precum: awarness (creșterea popularității brandului tău) sau costuri de marketing reduse (pentru că nu trebuie să plătești costuri de publicitate).
Motoarele de căutare aduc la suprafață informațiile noi și relevante, de aceea este foarte important să ai permanent un conținut relevant care să corespundă obiectivelor afacerii tale. Cel mai bine este să elaborezi un plan SEO de care să ții cont. Alege cuvintele potrivite, încearcă să rezolvi problemele SEO, ca să îmbunătățești procesul. Și, nu în ultimul rând, fii atent la motoarele de căutare și la schimbările care intervin! Este foarte important să fii mereu la curent cu noutățile din motoarele de căutare și să te adaptezi. De asemenea, este bine să analizezi și alte website-uri competitoare și practicile de care ei se folosesc și să îți asculți clienții. Fii atent la ce își doresc, de ce au nevoie și ce ar trebui să mai adaugi site-ului tău pentru a le satisface cerințele.
Pentru alegerea cuvintelor cheie, trebuie să ții cont de 3 lucruri: frecvența, competiția și relevanța. Frecvența reprezintă numărul de căutări care se fac pe un anumit termen. Este bine că folosești termeni populari, dar ele trebuie să se potrivească produselor pe care le oferi. De asemenea, trebuie să faci diferența între cuvintele de tip „short-tail” și cele de tip „long-tail”. Dacă ai deja notorietate, sigur site-ul tău se găsește în topul căutărilor pe cuvinte cheie populare. Dar dacă ești la început, ar trebui să te axezi pe cuvinte cu o competiție mai scăzută. În această categorie intră cuvintele de tip „long-tail” ( de exemplu: mere proaspete livrate la domiciliu în județul Brăila). Ele îți descriu produsele și obiectivele afacerii și astfel site-ul tău beneficiază de conținut relevant, construit cu ajutorul lor. Relevanța se referă la faptul că trebuie să alegi cuvinte care să se potrivească cu produsele pe care le oferi.
Există numeroase instrumente care să te ajute să îți alegi cuvintele cheie potrivite, de exemplu Google Suggest, Keywordtool.io, Quora sau Google Correlate.
De asemenea, nu trebuie să adaugi cuvinte cheie populare, dar care nu au legătura cu afacerea ta. Trebuie să te gândești tot timpul la oamenii pe care vrei să îi atragi către un conținut relevant, și nu către unul suprapopulat de termeni care nu au legătură cu ceea ce oferi.
În procesul SEO, un pas foarte important este și stabilirea obiectivelor și măsurarea permanentă a progresului. Cum vei avea succes în mediul online? Este una dintre întrebările la care îți dorești un răspuns și pentru care îți setezi obiectivele afacerii. De exemplu, fie vrei să obții conversii (transformarea în clienți a utilizatorilor/vizitatorilor site-ului tău), fie engagement (interacțiunea oamenilor cu site-ul tău, stimularea lor) sau achiziții (obținerea de noi clienți). După ce ai stabilit care sunt obiectivele, poți măsura rezultatele și poți aduce îmbunătățiri (ce merge și ce nu la site-ul tău). Instrumente precum Google Analytics sau Webmaster îți pot oferi aceste informații. Ele pregătesc gratuit rapoarte care te ajută sa înțelegi câtă vizibilitate ai, care sunt cuvintele cheie care îți aduc site-ul în pagina de căutări sau câți oameni dau click și vizitează site-ul.
În concluzie, SEO este un proces complex, dar foarte util și relativ ușor de utilizat la care trebuie să apelezi fără nicio reținere atunci când deții o pagină web a afacerii tale și vrei să te extinzi în mediul online.