Facebook Ads - campanii de promovare

În prezent, majoritatea utilizatorilor de Internet dețin conturi pe rețelele sociale. Printre cele mai utilizate rețele se numără Facebook, Instagram, Twitter, LinkedIn sau Youtube. De aceea, atunci când îți construiești un site și te gândești la promovare în mediul online, trebuie să alegi locul în care se găsesc potențialii clienți, cei care ar putea fi interesați de produsele sau serviciile tale. Potrivit Facebrands.ro, circa 8.4 milioane de români au, în prezent, cont de Facebook. Prin urmare, majoritatea brandurilor au ales să fie aproape de clienții lor prin intermediul postărilor de pe rețelele sociale.

Facebook oferă posibilitatea prin sistemul de publicitate cu plată la clic, Facebook ads, de a construi campanii de promovare, astfel încât reclamele să fie afișate cât mai targetat, în funcție de locația, interesele, vârsta sau alte informații relevante ale utilizatorilor.

În acest fel, reach-ul și numărul like-urilor cresc (ceea ce înseamnă vizibilitate). Reach-ul de pe Facebook poate fi organic sau plătit. Dar ce reprezintă acest reach? Acesta se referă la totalitatea utilizatorilor la care a ajuns postarea ta (adică ar fi putut vedea mesajul publicat pe pagină). Este foarte important, deoarece ne indică comparația între numărul de oameni care au văzut postarea, numărul de oameni care au reacționat sau numărul de afișări al unui banner. Prin urmare este un indicator care ne spune dacă ne-am descurcat bine cu campania.

Campaniile plătite de la Facebook sunt o opțiune perfectă, deoarece au multe avantaje, printre care:

         Anunțul tău va ajunge în fața a milioane de utilizatori, foarte bine targetați.

         Îți vei găsi clienții mai ușor, pentru că reclamele tale vor ajunge la oamenii care sunt interesați de produsele sau serviciile tale.

         Facebook Ads îți permite să îți alegi segmentele demografice și bugetul, deci tu deții controlul.

         Reclamele tale sunt optimizate, astfel încât oamenii sunt atrași și reacționează.

         Bugetul poate fi oricând editat sau oprit, dacă știi că ți-ai atins obiectivele sau campania nu are randamentul scontat.

În ceea ce privește locul în care vor apărea reclamele, poți decide unde să fie afișate, având următoarele opțiuni:

  •         Mobile News Feed
  •         Instagram
  •         Desktop News Feed
  •         Desktop Right Column
  •         Audience Network

Trebuie să îți setezi obiectivul campaniei, pentru a ști ce modalitate de plată să efectuezi. Există sistemul CPC (cost per click), CPM (cost pe mia de afișări) sau CPA (cost per acțiune sau rezultat – de exemplu un like, comentariu sau share). În funcție de obiectivul pe care ți l-ai stabilit, poți alege ce te avantajează. De exemplu, dacă îți dorești să crești vizbilitatea, vei dori ca reclama să fie afișată mai des, deci vei alege să plătești per mia de afișări. Însă, dacă vrei o campanie bazată pe conversii, atunci vei alege să plătești clicurile.

De asemenea, ca să alegi tipul de licitație, Facebook îți oferă două opțiuni pentru ca reclama ta să fie licitată în funcție de costul pe mia de afișări sau de clicuri. Astfel, există modalitățile :

        Automat- prin care îi oferi Facebook-ului capacitatea de a deține controlul, putând să ajusteze costul per unitate într-un mod care să te avantajeze.

        Manual- dacă alegi această opțiune tu vei stabili cât să plătești pentru un clic sau pe mia de afișări.

Bugetul  minim zilnic poate fi stabilit și controlat de tine. Acesta diferă în funcție de obiectivul pe care ți l-ai propus și de acțiunea dorită. Există limite minime pentru acțiunile pe care le întreprinzi. Ele pot fi cuprinse între $0.5 și $20 pe zi.

De asemenea, este foarte important să măsori corect rezultatele campaniei realizate prin intermediul Facebook Ads. Poți apela la Pixel Tracking pentru a obține un raport exact al performanței în conversii dată de reclama ta.

În concluzie, campaniile plătite prin intermediul Facebook au devenit o necesitate, acesta fiind lider de piață în rândul rețelelor sociale și fiind locul în care se află aproape toți utilizatorii de media online.