Cum ar trebui să arate un site de calitate?

Expansiunea internetului a făcut ca majoritatea afacerilor să se extindă și în mediul online, prin intermediul acestuia fiind create branduri puternice, care să se afle în mințile tuturor consumatorilor. Pentru ca pagina web a afacerii tale să fie eficientă, este nevoie să stabilești atât obiectivele afacerii, cât și nevoile utilizatorilor tăi.

Prin urmare, trebuie să parcurgi câteva etape fundamentale pentru ca site-ul tau să îți aducă rezultatele scontate: studierea cu atenție a pieței, auditul site-ului actual dacă ai deja unul, documentarea în privința publicului tău țintă și, nu în ultimul rând, analiza concurenței. De asemenea, trebuie să te gândești de ce anume sunt interesate persoanele care vizitează site-ul tău și care sunt beneficiile de care se vor bucura de pe urma lui. În această privință, este foarte important ca site-ul să fie permanent actualizat și să te asiguri că nu conține greșeli gramaticale sau informații eronate.

Crearea unui site de calitate nu este ușoară, pentru că trebuie să ții cont atât de design, cât și de conținut, aceste două elemente fiind cele care vor atrage utilizatorii. Designul site-ului trebuie să fie simplu și curat, pentru că astfel vor capta atenția (dacă ai auzit de “UI / UX“, la asta se referă: cum să ai o interfață care sa ofere utilizatorului o experiență cât mai plăcută). În plus trebuie să fie ușor de utilizat (această caracteristică se numește “usability”), structura trebuie să fie responsive (sa fie adaptabilă in functie de dispozitivul de pe care este accesat site-ul) și să poată fi accesat cu ușurință de pe telefoanele mobile (“mobile friendly”). Trebuie să te gândești la pagina principală a site-ului tău ca la o vitrină a afacerii tale. Accesând pagina principală a site-ului, utilizatorii află multe lucruri noi despre tine și despre ceea ce le poți oferi. De aceea, modul de organizare și structurarea informațiilor reprezintă una dintre etapele cele mai importante ale creării unui site de calitate.

Pentru ca site-ul tău să fie unul de succes, foarte important este conținutul: atât pentru utilizatori, cât și pentru motoarele de căutare. Acest lucru înseamnă să ai un conținut original, nu copiat sau inspirat din altă parte, deci un conținut de calitate. Prin crearea unui conținut calitativ, atragi mai ușor clienții dacă le oferi informații relevante de care ei au nevoie și pe care tu le prezinți într-un mod corect. Alegerea limbajului pe care să îl folosești trebuie să fie făcută în funcție de publicul căruia te adresezi: limbajul comun pentru oamenii obișnuiți sau jargonul/ limbajul specializat pentru oamenii specialiști într-un domeniu anume și despre care oferi informații. Un alt aspect care se referă la atractivitatea unui site este reprezentat de fonturile folosite și de dimensiunile acestora. Ar trebui folosite cât mai puține fonturi, din aceeași gamă de culoare și cu dimensiuni adecvate pentru a nu obosi utilizatorii. De asemenea, este foarte important ca textul să fie de culoare închisă, iar fundalul de culoare deschisă.

Pentru a construi un site web memorabil pentru vizitatorii tăi, trebuie să ții cont și de alte câteva ingrediente esențiale, și anume: rubricile pe care ar trebui să le conțină site-ul și instrumentele de care să se folosească utilizatorul pentru ca navigarea pe site să fie cât mai ușoară pentru el. Astfel poți crea atât pagini comune care se regăsesc în majoritatea site-urilor web pe care le-ai accesat, precum: Acasă, Despre, Contact, cât și secțiuni specifice produselor sau serviciilor pe care intenționezi sa le valorifici, cum ar fi: descrierea detaliata a produselor, fișe tehnice, instrucțiuni de asamblare sau folosire, studii de caz referitoare la serviciile pe care le oferi clientilor tăi, sau articole cu informații de actualitate din domeniu.

De asemenea, este important să incluzi logo-ul firmei tale pe fiecare pagină a site-ului, acesta fiind poziționat de obicei, în partea stângă a paginii, utilizatorii fiind obișnuiți să îl găsească în acea parte a paginii și să îi direcționeze întotdeauna către pagina principală. În plus, în partea superioara a paginii, este indicat să afișezi datele tale de contact, pentru a putea crea o conexiune rapida cu utilizatorul în cazul în care acesta dorește să te sune sau să îți trimită un email și nu are răbdare să butoneze prin tot site-ul pentru a găsi informații referitoare la datele de contact sau adresă.

Pentru a crește încrederea vizitatorilor în afacerea ta, în pagina “Despre” ar trebui să vorbești despre obiectivele și realizările tale, să prezinți membrii echipei, sau să postezi testimoniale de la clienți cu care ai colaborat. În pagina de “Contact” trebuie să oferi informații legate de identificarea firmei tale, modalitatea de a intra in legatura cu tine: adrese de email, numere de telefon, un formular de contact, sau chiar o hartă cu indicații (pentru a găsi cu ușurință sediul firmei sau magazinul clasic, în cazul în care există).

Pagina dedicată descrierii produselor poate include descrieri amănunțite ale acestora, precum și fotografii profesionale, care să se încarce rapid, deci optimizate pentru site, dar și clipuri video de prezentare, acestea din urma devenind, în ultimul timp, o unealtă de marketing importantă. Alte elemente care s-ar mai putea regăsi pe un site corect construit pot fi butonul de căutare (în cazul în care informațiile sunt complexe și mai greu de găsit de către utilizatori), recomandarile, recenziile sau comentariile (sunt opțiuni binevenite pe site, deoarece acestea sunt des consultate de către utilizatori înaintea achiziționării unui produs sau înaintea contractării unui serviciu). De asemenea, este important să folosești și îndemnuri (“call to action”) pentru a determina utilizatorii să navigheze pe site-ul tău, să caute produse sau servicii și apoi chiar să cumpere.

Însă un site calitativ nu se remarcă doar prin conținutul de calitate și designul simplu, dar atractiv. Da, sunt cele mai importante, dar sfatul nostru este că trebuie să ții cont și de navigarea simplă, de informațiile relevante și de vizibilitatea pe care o poți avea în mediul online.

În concluzie, există o mulțime de pași importanți și de elemente fundamentale pe care ar trebui să le urmezi dacă îți dorești ca site-ul tău să fie de calitate, de aceea nu trebuie să uiți următoarele sfaturi:

  • Design simplu, curat!
  • Conținut de calitate, original, cu informații interesante!
  • Ușurința navigării!
  • Vizibilitate!
  • Fotografii optimizate!