Website responsive - adapteaza layout-urile paginilor

Potrivit Agerpres, un studiu realizat în anul 2015 de către Biroul Român de Audit Transmedia (BRAT) a relevat faptul că aproximativ 70% din populația orașelor și 44% din cea a satelor din România utilizează internetul. Și, potrivit smartinsights.com, circa 80% dintre utilizatori de pe glob navighează pe Internet de pe un smartphone (octombrie 2016).

Așadar, atunci când începi să construiești un site web al afacerii tale, trebuie să te gândești la modul în care este vizualizat site-ul de către vizitatori. Pentru ca site-ul tău să fie vizibil tuturor utilizatorilor, acesta trebuie să poată fi accesat de pe toate dispozitivele pe care potențialii clienți le folosesc (desktop sau laptop, tabletă, telefon mobil).

În prezent, nu se mai creează versiuni separate pentru desktop și pentru telefoanele mobile. Acum, specialiștii realizează website-uri responsive, care să poate fi accesate ușor de pe orice dispozitiv utilizat. Astfel, ei recomandă să nu se creeze versiuni separate pentru varianta de desktop și mobil, ci site-ul să fie adaptabil (responsive), de aceea, trebuie să știi că Google penalizează site-urile care nu au versiune responsive.

Când spunem că un website este responsive, ne referim la faptul că acesta este capabil să își adapteze layout-urile paginilor în funcție de rezoluția ecranului de pe care este accesat. Acest lucru este favorabil utilizatorilor, oferindu-le o experiență de navigare formidabilă.

Tipul de site adaptat pentru dispozitivele mobile se numește mobile-friendly, iar tipul de site adaptat pentru toate dispozitivele (desktop, tabletă, laptop și mobil) se numește responsive.

Conținutul de pe varianta mobil ar trebui să coincidă cu conținutul de pe varianta desktop, dar Google spune că poți avea un conținut diferit pentru ambele variante. Sfatul nostru este să creezi același conținut atât pentru varianta pentru mobil, cât și pentru varianta pentru desktop. Însă să fie afișat în mod diferit, pentru a asigura o navigare cât mai simplă a site-ului și o vizibilitate cât mai bună.

Prin urmare, atunci când creezi un website, trebuie să îl faci responsive, pentru că acest tip de design are multe avantaje de care ar trebui să ții cont :

  •         Accesibilitate – versiunea responsive este funcțională pe toate dispozitivele! Astfel, costurile vor fi reduse, pentru că nu mai este nevoie de versiuni speciale și create separat. În plus, un site responsive crește vizibilitatea conținutului, deci atrage trafic (adică potențiali clienți). Va crește vizibilitatea și pentru motoarele de căutare, care vor ajuta la optimizarea site-ului.
  •         Navigarea – utilizatorii vor avea o experiență excelentă de navigare de pe orice dispozitiv datorită adaptării rezoluției pentru fiecare ecran, eliminând erorile, scroll-ul orizontal sau nevoia de a da zoom pentru a apăsa anumite butoane.
  •         Distribuirea – conținutul poate fi distribuit ușor, deoarece va exista un singur URL.
  •         Butoane – atunci când utilizatorul vizitează site-ul de pe un telefon mobil, el trebuie să găsească informațiile și să aibă la dispoziție butoane vizibile și funcționale de Google, Facebook, Youtube. Acestea trebuie să fie mari și să aibă suficient spațiu între ele pentru a asigura o accesare ușoară a lor.

Conținutul pentru dispozitivele mobile, deși trebuie să coincidă cu cele de pe versiunea desktop a site-ului, trebuie să îndeplinească câteva criterii esențiale pentru a atrage cât mai mulți utilizatori. Titlurile sunt primele citite de către utilizatori și, de aceea, este bine ca ele să fie atractive și să reprezinte sinteza a ceea ce se găsește pe site. În plus, trebuie să fie scurt, la obiect, să stârnească curiozitatea astfel încât potențialul client să se arate interesat în continuare. Al doilea criteriu se referă la mărimea textului. Când scrii un articol pentru site-ul tău, gândește-te că utilizatorii îl vor accesa și de pe mobil și nu vor avea răbdare să citească un text foarte lung de pe un ecran mic. De aceea, este recomandat să fie scurt și la obiect, fără fraze complicate sau de „decor”. De asemenea, așa cum spuneam mai sus, trebuie să te asigur că ai butoanele de Social Media pentru ca utilizatorul să distribuie ușor conținutul. Ai mai putea adăuga butoane pentru Call-to-action (chemare la acțiune), videoclipuri sau date de contact.

În concluzie, atunci când îți construiești un site al afacerii, trebuie să te gândești la caracteristica responsive. Astfel, site-ul tău va putea fi accesat de pe toate dispozitivele și vei obține mai multă vizibilitate în mediul online.

Related Posts